Paloasema nousee eristeharkoista

Harkot sopivat monenlaiseen rakentamiseen – silloinkin, kun pitää saada nopeasti valmista. Eristeharkoista nousee myös Lappeenrannan VPK:n uusi paloasema.

 

Teksti ja kuvat Tiina Suomalainen

 

Työmiehet latovat harkkoja Lappeenrannan VPK:n paloaseman rakennustyömaalla. Koko viikon on vihmonut vettä, mutta se ei tahtia haittaa. Kellarikerroksen seinät nousevat tasaisen varmasti.

Kun harkkoja on ladottu puolisentoista metriä, seuraa valu. Ja sitten taas jatketaan.

Työ alkoi toukokuussa 2016, ja puolitoistakerroksisen rakennuksen pitäisi olla valmis tammikuun 2017 lopussa. Talon julkisivu viimeistellään rappauksella.

Paloasema on kohteen pääurakoitsijalle SSR Kaakkois-Suomelle poikkeuksellinen kahdellakin tavalla: se on yrityksen ensimmäinen kohde ja se nousee kokonaan harkoista.

 

Nopeat toimitusajat

Betonielementtien toimitusajat voi venyä pitkiksi varsinkin sesonkina. Harkkorakentaminen onkin varteenotettava vaihtoehto, kun aikataulu on tiukka. Siksi myös Lappeenrannan VPK päätyi harkkoihin.

Ulkoseinät nousevat eristemuottiharkoista (Lakka EMH 400 Grafit) ja kantavat väliseinät muottiharkoista (Lakka MH 200). Eristeharkoissa on valmiina polystyreenistä tehty lämpöeristys.

Kaiken kaikkiaan harkkoja on 1200 neliömetriä.

Lisäksi Lakan Betonilta tilattiin aukkojen ylityksiin tarkoitetut teräsprofiilit.

 

Kestävää rakentamista

Vastaavalle työnjohtajalle Risto Parkkuselle VPK:n rakennustyömaa on ensikosketus harkkorakentamiseen.

– Tämä on nopeampaa kuin mitä ajattelin, hän toteaa.

Etuna elementtirakentamiseen on Parkkusen mukaan se, että seinät tulevat kerralla valmiiksi. Harkkoja on myös helpompi työstää ja talotekniset vedot voidaan toteuttaa harkon pystysuuntaisissa onteloissa.

Puurakentamiseen verrattuna etuja on paljon.

– Eristeharkko on palamaton. Lisäksi ulkokuori kestää säätä, kosteutta ja aikaa aivan eri tavalla kuin puutalossa. Huoltoväli on kymmeniä vuosia pidempi.

Suunnittelijoiden näkökulmasta harkkorakentaminen on myös joustavampaa. Elementtirakentamisessa kaikkien suunnitelmien on oltava valmiina.

 

Monipuolista palvelua

Rakentaja harkitsi Lakan Betonin lisäksi muitakin tavarantoimittajia. Valinnassa vaikutti hinta-laatusuhteen lisäksi se, että Lakan Betonilla oli tarjolla oma aukonylitysjärjestelmä.

– Vaihtoehtoja oli parikin. Lakan Betonilta oli suunnittelija ja myyntiavustaja esittelemässä materiaalia. He osasivat esitellä tuotteet ja niiden ominaisuudet selkeästi, SSR Kaakkois-Suomen projekti-insinööri Vesa Huikko toteaa.

 

SSR KAAKKOIS-SUOMI OY

¤ Perustettu huhtikuussa 2016.

¤ Toimitusjohtaja Kari Metsäkallio.

¤ On osa SSR-konsernia, joka työllistää n. 200 rakennusalan ammattilaista.

¤ Pääasiassa uudisrakentamista.