Redin työmaanosturi

Jättimäisellä REDIn työmaalla väliseinä nousee Lakan Betonin lämpöharkoista

Suomen suurimmalla työmaalla Helsingin Kalasatamassa pysäköintihallin väliseinät nousevat Lakan Betonin eristeharkoista.

 

Teksti ja kuvat: Outi Airaksinen  

 

Oranssit metrot pysähtelevät viiden minuutin välein Suomen suurimman työmaan REDIn yllä Helsingin Kalasatamassa. Kyse on rakennusyhtiö SRV:n suurhankkeesta, jossa alueelle nousee pilvenpiirtäjiä ja asuntoja noin 2000 hengelle – sekä lisäksi Helsingin kantakaupungin suurin kauppakeskus.

Itse työmaa on kuin pieni kaupunki, jossa käy jatkuva kuhina. REDI työllistää tällä hetkellä noin 600 henkeä. Jo pelkästään kauppakeskuksen kaivanto on 20 metriä syvä ja pinta-alaltaan kolmen hehtaarin kokoinen.

REDIssä rakentaminen on jo pitkällä. Kauppakeskuksen on määrä avautua kävijöille syksyllä 2018.

Kävimme kiertämässä työmaalla yhdessä SRV:n muurauksista vastaavan Viljami Harjuniemen kanssa. Kauppakeskuksen pysäköintihallin maanalaiset seinät on muurattu Lakan Betonin eristeharkoilla.

 

Harkkovalinta säästää työtä ja kustannuksia

Lakan Betoni toimittaa REDIn työmaalle hienosaumamuurattavia lämpöharkkoja.

Näillä puolilämpimiin tiloihin soveltuvilla eristeharkoilla on monia etuja perinteisiin harkkoihin verrattuna. Niiden muurauksessa käytetään vain viiden millimetrin laastisaumaa, eikä nokkalaastia tarvita lainkaan. Käytännössä se tarkoittaa tavanomaista pienempää laastimenekkiä sekä sitä, että muuraustyö sujuu joutuisasti. Kulmat tehdään sahaamalla suorasta harkosta.

”Eristämme näillä harkoilla kaksi tilaa toisistaan”, SRV:n Viljami Harjuniemi kertoo.

Yksi harkko painaa 19 kiloa, joten harkkoja pystyy käsittelemään käsivoimin.

 

Työmaalogistiikka hiottava kuntoon

Isot rakennushankkeet ovat aina logistisia palapelejä. REDIn rakennustyömaan takia on jouduttu esimerkiksi siirtämään Helsingin Itäväylää ja rakentamaan autoille väliaikainen ajoväylä työmaan päällä kulkemaan.

Kun tavarantoimittajien määrä hipoo sataa, jokaisen on vastattava omalta osaltaan siitä, että asiat rullaavat suunnitellusti.

Viljami Harjuniemen mukaan REDIssä tavarantoimittajilta edellytetään, että tavarat toimitetaan sovitussa aikataulussa, jotta paletti saadaan pyörimään – ja eri työvaiheet pääsevät alkamaan ajallaan ilman odotteluja.

REDIssä työmaalle kuljetetaan tavaraa lähes jatkuvalla syötöllä rekoilla ja kuorma-autoilla, joiden lastit puretaan välittömästi nostureilla oikeisiin kerroksiin. Ylimääräistä varastointitilaa alueella ei ole.

 

Valikoiman laajuus ja tekninen tuki Lakan Betonin kilpailuvaltteja

Lakan Betonin tuotantolaitokset sijaitsevat ideaalipaikoissa kasvukeskusten rakennustarpeita ajatellen. Etelä-Suomen rakennuttajien tarpeisiin pystytään vastaamaan Lopen ja Forssan tehtailta käsin nopeasti ja kustannustehokkaasti. Redin työmaalle toimitetaan Lopen betonituotetehtaalta harkkotuotteet ja Forssan kuivatuotetehtaalta valkoiset seinätasoitteet.

Nopeiden toimitusten lisäksi Lakan Betonin etuna on, että tilaajille voidaan toimittaa laaja kattaus kiviainepohjaisia rakennusmateriaaleja. Harkkojen lisäksi valikoimissa ovat niin laastit, tasoitteet, rappausjärjestelmät, kosteiden tilojen järjestelmät, elementit ja valmisbetonit kuin pihakivetkin.

Myös suurissa rakennushankkeissa itsestään selvä lähtökohta on, että tavarantoimittajan puoleen voidaan kääntyä, kun tarvetta on saada vaikkapa teknistä tukea ja asennusohjeita.