lakka-kivitalot-heikkinen

Lakka Kivitalot Heikkinen, Jyväskylän asuntomessut 2014

Maailmanmestarin valinta

Ajaton, valoisa ja rento lapsiperheen koti on monen suomalaisen unelma. Juuri sellainen on Matti ja Suvi Heikkisen laadukas, tilaratkaisuiltaan toimiva ja ympäristöön sopiva Lakka Kivitalo. Maailmanmestari Matti Heikkiselle Lakan kivirakenteinen talo oli itsestään selvä vaihtoehto. Kodin huolellinen suunnittelu ja toteutus varmistavat sen, että se on toimiva kokonaisuus vielä kymmenien vuosien kuluttua. Myös Lakka kivitalon laatu, pitkäikäisyys, kestävyys ja energiatehokkuus ovat hyvän kodin ominaisuuksia. Matin veljen Samin suunnittelema yksitasoinen Lakka kivitalo koostuu neljästä kappaleesta, jotka muodostavat plussanmuotoisen sisätilan, perheen yhteiseen aikaan tarkoitetun oleskelupaikan. Keskellä kotia on lisäksi takka hehkumassa luonnollista lämpöä. Kolmella sivulla on isot seinän korkuiset luonnonvaloa tulvivat ikkunat, joiden kautta sisätilat jatkuvat luontevasti ulos asti. Jatkumoa tehostaa katto- ja lattiapintojen samankaltaisuus sisällä ja terasseilla.

Heikkisten persoonalliseen kotiin on valittu pintojen osalta yksinkertaisen näyttävä visuaalinen linja, joka tehostaa asukkaiden toivomaa selkeyttä, ajattomuutta ja runsasta luonnonvaloa. Pystypinnat ovat kiveä sekä lasia ja vaakapinnat puuta niin sisällä kuin ulkonakin. Julkisivut ovat pääasiassa  rapattua eristeharkkoa, jota täydentävät lämpökäsitellyt puuosat. Ulkopinnan rappaus on tehty Lakan tuotteilla. Sisällä lattiat ovat käsin veistettyä Trinity-tammiparkettia.

Heikkisten kodin katseenvangitsijana toimii eteisessä sijaitseva taiteilija Tatu Tuomisen teos. Graafisesta betonista valmistettu upea seinä näkyy myös oleskelutiloihin. Graafinen betonipinta syntyy, kun valetaan erikoissuhteutettua betonia valitun kuvion sisältämän kalvon päälle. Betonin kovetuttua kalvon sisältämä pintahidastinaine pestään pois, jolloin kuvio paljastuu. Kuvio syntyy puhdasvalupinnan ja hienopesupinnan erosta. Betoniseinä on tehty Lakan Betonin Joensuun elementtitehtaalla.