Vanhan meijerin inspiroimaa harkkorakentamista

Lietoon valmistuu vanhaa meijeriä muistuttava pienkerrostalo eristeharkoista. Tyylikkääseen kokonaisuuteen kuuluu myös kaksi rivitaloa, jotka nekin rakennetaan harkoista.

 

Tanja Hakala,  Kuvat Johanna Lehtinen

Vilkkimäen meijerin rakentamisen jälkeen rakennuksessa harjoitettiin meijeritoimintaa vain kolmisen vuotta. Ennen kuin nykyiset omistajat ostivat meijerirakennuksen, oli se ehtinyt olla tyhjillään vuosikausia ränsistyneenä, ja paikallinen väki kutsuikin rakennusta kummitustaloksi. Nyt meijerin tiloissa asutaan ja harjoitetaan liiketoimintaa.

 

Lakan Betonilla on uniikki ja upea mahdollisuus olla mukana rajoja rikkovassa ja suomalaista kivirakentamista vaalivassa projektissa. Liedon Vilkkimäessä sijaitsevan vanhan meijerin ympäristöön nousee muutaman vuoden aikana kaksi rivitaloa ja yksi pienkerrostalo. Jälkimmäinen tulee noudattamaan mahdollisimman tarkasti vuonna 1927 valmistuneen meijerin ulkonäköä. Yrittäjät Timo Hakkarainen ja Risto Vilo Vilkkimäki Oy:stä ovat ottaneet vaativan ja kunnioitettavan haasteen ilolla vastaan.

Kauan meijerin rapistumista katsellut Hakkarainen surkutteli rakennuksen kohtaloa. Lopulta hän otti ohjat käsiinsä Vilon kanssa ja osti meijerin. Kivirakennus kunnostettiin arvokkaasti vanhaa vaalien. Hakkarainen on tehnyt itse muun muassa kaikki rakennuksen kattoikkunat ja ulko-ovet itse, timpuri kun on.

– Minulle on ollut hyvin tärkeää kunnostaa meijeri arvoisekseen, ei pilata sitä uusilla materiaaleilla. Nyt rakennuksessa on kahdeksan asuntoa ja kahdeksan liiketilaa. Vuokra-asuntoihin on jatkuvasti tulijoita.

Melkein huoltovapaata

Meijerin osalta on siis pitänyt myydä eioota asuntoa haluaville, mutta vuoden 2018 joulukuussa avautuu uusi mahdollisuus saada koti meijerin vierestä. Ensin miljööseen nousee neljän asunnon rivitalo. Rivitalo rakennetaan kokonaan eristeharkoista. Samoin tehdään rivitalon jälkeen rakennettavan 8-10 asuntoa käsittävän vanhan meijerin ulkomuotoa mukailevan pienkerrostalon kanssa.

Vilkkimäki Oy:lle Lakan Betoni oli ehdoton valinta.

– Me halusimme kotimaisen harkkotoimittajan, jonka laatuun ja palveluun voi luottaa, ja jonka yhteistyö paikallisen tukkurin kanssa on tehokasta. Lakan Betonin Turun alueen edustajan Peterin kanssa hommat toimivat alusta asti hyvin ja kemiat natsasivat, Timo kehuu.

Tämän yrittäjän otteessa on virkistyttävää rohkeutta. Ostaessaan meijerin Hakkarainen käänsi kelkkansa kokonaan kivirakentamisen puolelle. Sen tuomat edut ovat rakennusyritykselle merkittäviä.

– Meidän ei tarvitse huoltaa maalauksin valmiita kivirakennuksia, vaan ne ovat rappauksen jälkeen melkein ikuisia. Taloissa ei myöskään ole puutaloihin verrattavaa kosteusvaaraa saati hiirien tai rottien sisälle pääsy ongelmaa. Pitkässä juoksussa kivitalon rakennuttaminen tulee edullisemmaksi kuin puutalon.

Yrittäjän ilo on sekin, että harkkorakentamisessa jokaisen työntekijän ei tarvitse osata kaikkea. Harkkojen kantaminen paikoilleen käy melkein keneltä tahansa.

Betonielementtien toimitusajat voivat venyä pitkiksi, kun kerrostalojen rakennusbuumi on päällä. Harkkorakentaminen oli tässä tapauksessakin järkevä vaihtoehto, eikä aikataulusta tarvinnut tinkiä.

Kotimaista laatua

Harkkorakentamisessa on monta muutakin etua. Uusiin rakennuksiin saadaan harkoilla juuri oikea seinän paksuus ja pinnasta saa juuri sellaisen kuin haluaa.

– Haluan uusista rakennuksista 20–30-lukua henkivät. En nähnyt mitään muuta mahdollisuutta tämän toteuttamiseen kuin eristeharkot. Tällä rakennustavalla saan oikean näköiset, kestävät ja kauniit rakennukset, Hakkarainen summaa.

Kiireisen yrittäjän pelastus näinkin merkityksellisessä ja mittavassa hankkeessa on Lakan Betonin mahdollisuus toimittaa laaja valikoima tuotteita kerralla. Sen lisäksi kotimaisuus merkitsi yrittäjälle paljon.

– Kotimaisuuden etu on se, että tuotteet on kehitetty paikallisiin olosuhteisiin ja apu ja tuki ovat lähellä. Tässä projektissa tulee jatkuvasti esiin erikoisia ratkaisuja harkkojen osalta, joihin on saatava nopeasti selvyys. Pystyn asioimaan tarvittaessa suoraan valmistajan kanssa ja saan hyvin nopeasti vastaukset pulmiin, Hakkarainen kehuu.

 

 

Timo Hakkarainen on aloittamassa rakennusprojektin vanhan meijerin taakse. Sinne nousee neljän asunnon rivitalo eristeharkoista.

Pienkerrostalo tulee sijaitsemaan meijerin takana, pellon laidalla. Näkymät asunnoista tulevat olemaan huikeat. Kerrostalo valetaan eristeharkoista ja siitä tehdään ulkomuodoltaan lähes täysin vanhaa meijeriä mukaileva.

 

 

Vilkkimäki Oy

Perustettu vuonna 2009.

Omistajat Timo Hakkarainen ja Risto Vilo.

Työllistää meijeriprojektin rakentamisen aikaan vakituisesti neljä henkilöä ja tekijöitä omalla toiminimellä.

Vahvuudet: Kokemus kivirakentamisesta, omat erikoistaidot, joiden avulla meijerirakennuskin on viimeistelty. Näkemys tulevaisuuden kestävästä rakentamisesta.