Lakka Kivitalot rakentajatarina
Lakka Kivitalot Kempele

Iidan ja Henrin Kivitalon rakentaminen Kempeleessä

Timelapse -videot

Iida Mehtälä ja Henri Hanni löysivät mieleisensä tontin Kempeleestä, jonne nyt rakennetaan omaa yhteistä kotia. Kivitalon rakentaminen on alkanut vauhdikkaasti, ja rakentajan arki aikataulukiireineen on tullut tutuksi koko perheelle. Rakennuksella häärii pariskunnan lisäksi Iidan vanhemmat ja Henrin isä, koska kohdetta rakennetaan pitkälti hartiapankkivoimin. Kivirakentaminen on tullut Iidalle tutuksi jo pienestä pitäen, sillä isä Arto on rakentanut vuosikymmenien varrella useita kivitaloja. Tällä sivulla seuraamme perheen rakentaja-arkea pariskunnan itsensä kertomana. Viimeisimmät kuulumiset löytyvät sivun alusta.

HUOM! Voit käydä tutustumassa tämän Lakka Kivitalon rakentamiseen myös paikan päällä. Soita ja sovi työmaakäynti suoraan edustajan kanssa puh. 040 700 9500 / Arto.Lakka Kivitalot pohjakuva

 

MARRASKUU- katon viimeistelyä ja ikkunoiden asennusta

Alkukuu startattiin pakkasen merkeissä ja lattiavalulla. Valu suoritettiin siinä kylmimmän päivän koittaessa ja hieman temppuilevan lämmittimen kanssa, mutta kaikki sujui loppupeleissä hyvin. Varastoon ja vajaan sekoitettiin valun yhteydessä MasterTop-pinnoite.

Lattiavalun jälkeen pakkasten hellittäessä hyppäsimme katolle asentamaan lintuesteitä ja tippapeltiä, jotta pääsemme nostelemaan sekä latomaan tiilet katolle. Tiileksi valitsimme Iidan kanssa mustat Ormax Protector +:t. Tiiliä katolle nosteltaessa homman teki haastavammaksi kova vesisade ja kylmä tuuli, mutta talkoovoimin saimme hommat suoritettua, vaikka ärräpäitä muutama lensikin. Nosturi nosti tiiliä ja samalla vauhdilla levitimme niitä tasaisesti ympäri kattoa, jotta ladonta olisi helpompaa. Tiilien ladonta onnistui ensikertalaisilta jopa erinomaisesti Arton näyttäessä mallisuorituksen. Takapihan puolen saimme ladottua suhteellisen vauhdikkaasti, mutta etupihan puolelle siirtyessä pakkanen ja lumi astuivat mukaan kuvioihin hidastaen tahtia.

Tiilien ladonnan jälkeen oli aika alkaa kiinnittämään tallin kattoon höyrysulkua sekä ruoteita, jotta saisimme lämpimät taukotilat. Samalla vauhdilla asensimme oven paikalleen. Kelin muuttuessa kylmemmäksi pääsimme onneksi myös asentamaan taloon ikkunoita. Isot ikkuna-aukot helpottivat näiden sisään kantamista, mutta painoakin ikkunoille kertyi painavimpien ollessa 250 kg:n tietämillä. Etupihan puolelta jätimme isoimman ikkunan asentamatta, jotta saimme nosteltua traktorin avulla väliseinäharkot sisälle.

Loppukuusta saimme vielä tehtyä läpiviennit katolle, kulkusillat välikatolle sekä ruoteet talon osalta valmiiksi. Tästä on hyvä jatkaa kohti joulukuuta, mikä starttaa pienellä vapaalla. Tästä siirrymme sitten ilmavaihtoputkien kimppuun.

 

LOKAKUU- kattotöitä ja sisähommia

Alkukuu alkoi takapihan puolen aluskatteiden ja ruoteiden laittamisella. Keli muuttui sateiseksi ja siirryimme sisähommiin, jotta saisimme sisävalun suoritettua vielä ennen pakkasia. Lokakuun osalta ei videolle tarttunut mitään ihmeellistä ja näkyvää. Viimeistelimme myös katon revaamista paikalleen.

Olimme upottaneet kylmävesi- ja viemäriputket jo syyskuussa. Nyt jatkoimme lattiastyroksien asennuksella.​​ Poistimme sisätäytöstä ylimääräiset hiekat ja tasoittelimme valmiiksi lattiastyrokseja varten. Lattiastyrokseja tuli 20 cm:n paksuisesti ja ensimmäiseen 10cm:n kerrokseen upotettiin lämminvesiputket. Toiseen kerrokseen upoteltiin kaikki tarvittavat sähköt, mitä ei yläkautta vedetä. Media/leffahuoneen osalta halkaisimme seinäkiven eristeeseen asti äänieristyksen vuoksi. Lattiassa laitoimme 3cm styroksin pystyyn katkaisemaan lattiavalun. Tästä projektista lisää myöhemmin.

Kuun puolessa välissä tilasimme kattotiilet Ormaxilta sekä tilasimme Puustellilta keittiön, wc:n sekä kodinhoitohuoneen kalusteet. Kauppiaamme oli myynyt  keittiön 20 vuotta sitten Iidan vanhemmille ja nyt oli helppo tehdä sitten seuraavan sukupolven kanssa kaupat. :)

Kun kaikki upotukset oli suoritettu, jatkoimme tuulensuojalevyjen asentamisella sekä aloimme myös samaan aikaan laittamaan lattialämmitysputkia paikalleen, jotta lattiavalu saataisiin suoritettua mahdollisimman pian. Sää vaikutti pysyvän plussan puolella sen verran, että meidän ei tarvitsisi alkaa eristämään taloa lämpimäksi ikkunoiden/ovien sekä katon osalta. Hieman liian optimistisina huomasimme ensilumien tulevan ja pakkasten alkavan. Peitimme rakennusmuovilla ja ylijääneillä styrokseilla ikkunat/ovet ja kattoon asensimme höyrysulun. Artolta onneksi löytyi parit lämmittimet, jotta saimme vajan/varaston lämpimäksi valua varten. Talon osalta lainasimme lämmittimen, jotta saisimme joka paikan pakkaselta plussan puolelle. Kaikki oli valmista marraskuun toisena päivänä suoritettavaan lattiavaluun.

Tiilet saapuivat myös loppukuusta sopivasti, kun ensilumi oli pakkasen kera satanut. Onneksi ensilumi harvoin jää maahan ja nyt odottelemme, että pääsemme nostelemaan tiilet paikalleen.

 

SYYSKUU- kattoristikoiden asennusta

Syyskuu jatkui pitkälti siitä, mihin elokuussa jäätiin. Heti alkukuusta oli tarkoitus nostella kattotuolit paikalleen, mutta sitä ennen täytyi saada etu- ja takapihalla palkit ylityksien kohdalle, yläohjauspuut sekä kulmaraudat paikalleen, jotta saadaan kattotuolit oikealle paikalle. Ennen kattotuolien nostoa ehdimme aloitella putkihommia vesi- ja viemäriputkitusten osalta. Tässä kohtaa projektiin mukaan astui LVI Vesala.

Saimme soviteltua aikataulut porukalla kohdalleen niin, että 13. päivä nosteltiin kattotuolit ja samalla houkuteltiin Henrin kaveri Ilkka nostotalkoisiin mukaan. Sitä mukaan, kun kattotuolit löysivät paikkansa,  iskettiin samalla tukilautoja kiinni, ettei kävisi dominoefektiä. Etupihalla, autokatoksen kohdalla, rautapalkkiin piti hitsata muutama latta, jotta saimme kattotuolit kiinni. Hitsauksessa auttoi Henrin kaveri Lauri. Reunimmaisiin tuoleihin alettiin kiinnittelemään poikosia ja samalla vauhdilla kiinnitettiin otsalautoja paikalleen.

Teimme ensin etupihan puolen säänkestäväksi. Takapihan puolelle,  kodinhoitohuoneen ja kylppärin päälle siirryttäessä, kävi Suomen Huopakatto Oy asentamassa huovan onnistuneesti. Katto on liian loiva tiilelle, joten päädyimme huopaan. Syyskuun viimeisenä viikonloppuna ehdimme suojata vielä toisen puolen talosta aluskatteella ja saimme ruoteetkin melkein ylös asti tehtyä, kovista tuulista huolimatta. Monet kerrat tuumailtiin, että olisi ollut paljon nopeampi rakentaa katto maassa valmiiksi, mutta liian pieni tontti/ katon muoto esti tämä. Korkeanpaikankammoiset sai shokkihoitoa samalla :)

Jälleen kerran pitää kiittää talkooväkeä sekä varsinaisia työntekijöitä!

 

ELOKUU – ulkoseinien pystytystä

Elokuun alku jatkui kiireisenä, sillä heti ensimmäisenä päivänä saapui Oulun Porakaivot Oy poraamaan meille maalämpökaivon. Samalle päivälle saapui vielä Lakalta kuorma ulkoseinäharkkoja. Loppuilta vietettiin vielä harkkoja nostellen talon osalta.

Saimme ladottua harkkoja sen verran hyvällä vauhdilla, että talon osalta valu oli jo elokuun toisena päivänä. Talkooväkeä emme saaneet houkuteltua paikalle, joten valu suoritettiin Arton, Henrin ja Jarin toimesta. Jo ladontavaiheessa olimme laittaneet tuet ikkunoiden ja ovien ylityksiin T-profiilien alle. Valun alkaessa talo kasteltiin jälleen läpikotaisin ja tarkastelimme pikaiseen, että kaikki pystyraudoitukset sekä ovien ja ikkunoiden pönkät olivat paikallaan. Valu suoritettiin onnistuneesti, vaikka mediahuoneen ikkunasta eräs tuki pettikin hetkellisesti ja betoniautosta meni kertaalleen letkukin tukkoon.

Viikolla 32 oli vuorossa telineiden kasaus talon ulkopuolelle sekä talliin/vajaan. Pääsimme jatkamaan taas harkkojen ladontaa näiden osalta. Samaisiin aikoihin Oulun Porakaivon miehet kävivät laittamassa lämpökaivoon putket, jossa keruunesteet olivat valmiina. Nämä sitten yhdistettiin jo maatöiden aikana laitettuihin vaakaputkiin.

Puolessa välissä elokuuta valoimme etu- ja takapihan pilarit sekä tallin/vajan kokonaisuudessaan. Kattotuolit saapuivat jo elokuun lopulla pihalle odottelemaan nostoa paikoilleen.

Tallin ja vajan valun jälkeen alkoi harkkojen ladonta päätykolmioita varten ja elokuun lopussa suoritettiin näiden osalta valut onnistuneesti. Kaikki valut oli nyt suoritettu ja saimme alkaa purkamaan turhat telineet pois tieltä ja tilailemaan tarvittavat tavarat kattotuolien kiinnitykseen.

Syyskuun alkupuolella olisi tarkoitus nostella kattotuolit paikalleen ja jatkaa katon osalta rakentamista.

HEINÄKUU – Kivirungon pystytys EMH-400PRO grafit -harkoista

Maanantaina 10.7. saimme sokkelin harkot valettua ja sain muutaman ystävän valutalkoisiin kaveriksi. Myöhemmin viikolla levittelimme suodatinkankaan ja samalla laitoimme routaeristeet valmiiksi, sillä loppuviikosta tulisi sisä- ja ulkotäytöt. Perjantaina Maanrakennus J Päkkilä aloitti tekemään meille sisä- ja ulkotäyttöjä. Maatyöt jatkuivat hieman myös maanantaiaamuna. Myös Päkkilän pojat hoitivat työnsä ammattitaidolla.

Maanantaina 17. päivä meille tuli myös Lakalta lisää kiviä. Täyttöjen jälkeen ladoimme vielä muutaman kierroksen kiviä. Torstaina 20.7. aamupäivällä saapuivat telineet, jotka kasasimme isäni ja Arton kanssa. Iltapäivälle tilattu nosturi saapui ja nosteli meille ensimmäiset kivet telineille. Parissa päivässä saimme ladottua kivet paikalleen ja nyt odottelemme saapuvaksi uutta kivikuormaa.

KESÄKUU – Rakennuslupa ja anturamuottien asennus

Saimme rakennusluvan Kempeleen kunnalta 13.6.2017 ja samalla aloimme tiedustelemaan mahdollisia maatöiden tekijöitä. Arto oli jo ennalta tiedustellut muutamilta urakoitsijoilta, mutta nyt h-hetken koittaessa olivat estyneitä. Tässä vaiheessa alkoi lievä paniikki iskeä itsellä, että ehtiikö kesäloman aikana kantaa harkkoja ollenkaan, jos maatöitä ei saada tehtyä. Tiedustelimme loppuviikosta KK Kanto Oy:stä pohjatöiden suorittamista. Lupasivat alkuviikosta ilmoitella meille, jos ehtivät paikalle.

Maanantaina 19.6. projekti starttasi säpinällä, kun Arto ilmoitti, että pohjatyöt alkaa huomenissa ja samantien soittokierros mm. Kempeleen vesihuollolle, jotta saisimme tehtyä liittymissopimuksen ja liitoskaivantoon vesihuollon asentajan. Samalle päivälle hommasimme tarvittavat viemäri-, salaoja- ja sadevesiputket Meltexiltä.

Maatyöt alkoivat tiistaiaamuna ja jatkuivat aina torstai – iltapäivään saakka. Autoimme isäni kanssa parhaamme mukaan hakemalla tarvittavia putkia lisää, sekä asentamalla sadevesi- ja salaojaputkia. Meidän onni, että meille sattui taitava kone- ja lapiomies. Kaikki sujui mutkattomasti alusta loppuun.

Aloituskokous venyi tiistaihin 27.6. asti, mutta ehdimme onneksi pitää sen ennen heinäkuuta, jolloin Kempeleen kunnassa osa jää lomalle ja rakennusten merkkaus jäisi tekemättä.

  • Torstaina 29.6. Lakalta tuli ensimmäinen rekallinen kiviä sekä anturamuotit. Samalle illalle kasasimme anturamuotit paikalleen.
  • Perjantaina 30.6. Päivällä valoimme anturan ja betoniauton lähdettyä paikalle kurvasi nosturiauto, joka nosti meille kivet anturan sisälle.
  • Lauantaina 31.6. Rakensimme Arton kanssa kulmapukit paikalleen, ja annoimme Iidalle kunnian laittaa ensimmäisen kiven paikalleen :) Tästä se odotettu harkkojen ladonta alkaisi.

– Iida & Henri –